Skrobia to najważniejsze odnawialne i pochodzące z pokarmów roślinnych źródło energii w diecie człowieka. Prócz tego jest to surowiec w wielu gałęziach przemysłu. W naszych pracach skupiamy się zarówno na badaniu naturalnych skrobi różnego pochodzenia biologicznego, jak i tych poddanych modyfikacjom. Interesuje nas, jak zmienia się struktura skrobi i jej właściwości funkcjonalne pod wpływem czynników fizycznych (promieniowanie UV, temperatura) oraz chemicznych (utlenianie m.in. ozonem, estryfikacja, dotowanie jonami metali). Wykorzystujemy nieinwazyjną metodę spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR), przy pomocy której możliwe jest badania charakteru i ilości stabilnych rodników centrowęglowych generowanych podczas aktywacji i modyfikacji materiałów skrobiowych oraz oznaczenie paramagnetycznych jonów metali przejściowych, odgrywających istotną rolę w procesach zachodzących w materiałach roślinnych. Wyniki tych badań w połączeniu z spektroskopią IR i dyfraktometrią rentgenowską pozwalają nam wniknąć w strukturę skrobi, również na poziomie molekularnym, oraz zaproponować mechanizm procesów zachodzących w trakcie modyfikacji.